Изборник Затворити

Има нас разних, и оваквих и онаквих, добрих и још бољих… Зато је највећи дар људског рода дружење и упознавање. И зато је наша жеља да што више људи постану наши пријатељи. Зато позивамо све вас да дођете у село Град, подно Јерининог града Козника, на Копаонику. Да будете наши гости и да се дружимо.

Дођите у време када то вама буде одговарало. Онда кад вам треба опуштање и бекство из бучних и пренатрпаних градова. Дођите сваки пут кад почне да вам недостаје свеж дашак планинског поветарца и цвркут птица из оближњег шумарка.

Јавите нам се и ми ћемо вас дочекати са радошћу. Сваки нови гост је још један нови пријатељ. А њих је најтеже стећи.

Газдарица Мирјана је прави заљубљеник у домаћу храну и пића и са посебним уживањем припрема наше производе. ⁣Да можете само да је видите када крене „кување“, када на смедеревцу подложи ватру, па, лагано певушећи неку своју песму, почне да меша дрвеном варјачом наше свеже малине тек убране доле испод наше куће у малињаку.⁣

Хмм, није то баш тако једноставно како изгледа, сигуран сам да има и неку тајну…⁣

Кад пробате наш џем од малине осетићете природу Козника, дах Копаника и Гоча, природу у свом изворном облику. Ми не знамо шта је то „хемија“…⁣

Мирјана је учила од своје баке, а њена бака од своје и тако све до витешких дана славне традиције Јерининог Козника. ⁣

Од првог залогаја нашег џема од малине имаћете утисак да сте га већ негде пробали… Да, да, у прву сте – пробали сте га код своје баке на селу или некада давно, а већ сте били заборавили где и када.

А до старог града Козника је тек неких десетак минута лагане шетње. Средњевековна историја Србије на прагу нашег имања. Легенде кажу да је овај утврђени град зидала је Јерина, жена деспота Ђурђа Бранковића. Тврђава Козник, са чијих се зидина и кула и данас пружа поглед на планине Копаоник и Гоч изграђена је камен по камен, ред по ред. Зидана је на неприступачном месту. Народ приповеда да су на изградњу радили стари и млади, жене и деца, да су чак и козе допремале материјал до високог утврђеног дела. Баш због животиња које су учествовале у изградњи, стари град и носи своје име – Козник. Тврђава Козник је, засигурно, једно од најпознатијих средњовековних утврђења у овом делу земље. И све је популарнија локација. Разлози су многобројни: културно – уметничке манифестације које се организују у част витезова и племства средњег века, бројне пешачке туре… Такође, налази се у непосредној близини великог туристичког центра – Копаоника.