Izbornik Zatvoriti

Ima nas raznih, i ovakvih i onakvih, dobrih i još boljih… Zato je najveći dar ljudskog roda druženje i upoznavanje. I zato je naša želja da što više ljudi postanu naši prijatelji. Zato pozivamo sve vas da dođete u selo Grad, podno Jerininog grada Koznika, na Kopaoniku. Da budete naši gosti i da se družimo.

Dođite u vreme kada to vama bude odgovaralo. Onda kad vam treba opuštanje i bekstvo iz bučnih i prenatrpanih gradova. Dođite svaki put kad počne da vam nedostaje svež dašak planinskog povetarca i cvrkut ptica iz obližnjeg šumarka.

Javite nam se i mi ćemo vas dočekati sa radošću. Svaki novi gost je još jedan novi prijatelj. A njih je najteže steći.

Gazdarica Mirjana je pravi zaljubljenik u domaću hranu i pića i sa posebnim uživanjem priprema naše proizvode. ⁣Da možete samo da je vidite kada krene „kuvanje“, kada na smederevcu podloži vatru, pa, lagano pevušeći neku svoju pesmu, počne da meša drvenom varjačom naše sveže maline tek ubrane dole ispod naše kuće u malinjaku.⁣

Hmm, nije to baš tako jednostavno kako izgleda, siguran sam da ima i neku tajnu…⁣

Kad probate naš džem od maline osetićete prirodu Koznika, dah Kopanika i Goča, prirodu u svom izvornom obliku. Mi ne znamo šta je to „hemija“…⁣

Mirjana je učila od svoje bake, a njena baka od svoje i tako sve do viteških dana slavne tradicije Jerininog Koznika. ⁣

Od prvog zalogaja našeg džema od maline imaćete utisak da ste ga već negde probali… Da, da, u prvu ste – probali ste ga kod svoje bake na selu ili nekada davno, a već ste bili zaboravili gde i kada.

A do starog grada Koznika je tek nekih desetak minuta lagane šetnje. Srednjevekovna istorija Srbije na pragu našeg imanja. Legende kažu da je ovaj utvrđeni grad zidala je Jerina, žena despota Đurđa Brankovića. Tvrđava Koznik, sa čijih se zidina i kula i danas pruža pogled na planine Kopaonik i Goč izgrađena je kamen po kamen, red po red. Zidana je na nepristupačnom mestu. Narod pripoveda da su na izgradnju radili stari i mladi, žene i deca, da su čak i koze dopremale materijal do visokog utvrđenog dela. Baš zbog životinja koje su učestvovale u izgradnji, stari grad i nosi svoje ime – Koznik. Tvrđava Koznik je, zasigurno, jedno od najpoznatijih srednjovekovnih utvrđenja u ovom delu zemlje. I sve je popularnija lokacija. Razlozi su mnogobrojni: kulturno – umetničke manifestacije koje se organizuju u čast vitezova i plemstva srednjeg veka, brojne pešačke ture… Takođe, nalazi se u neposrednoj blizini velikog turističkog centra – Kopaonika.